Vezmi 4 loty (7 dkg.) hovězího morku, 4 loty (7 dkg.) másla a 1/2 velmi jemně rozkrájené cibule, dej vše na kuthánek a nech rozpěniti; přidej napotom 1/2 libry (1/4 kg.) rýže, která ale nesmí býti vyprána, nýbrž má býti otřena a vyfoukána, a nech za častého míchání smažiti. Když počíná bledě žloutnouti, přidej 2 velké lžíce dobré hovězí polévky a nech pozvolna dusiti, přimíchej trochu jemného šafránu a přehoušel rozstrouhaného sýra parmasanského. Rýže musí býti jádrná a nemá býti polévková aniž syrová k jídlu. Předkládá se bud co samostatný pokrm, aneb ku zadělávaným kuřatům aneb mladé huse. Potřebujeme-li rýži na ryby aneb jiné postní zadělávané, vezmi jen máslo a místo hovězí polévky postní odvar; i také parmasánský sýr může se vynechati.

Recept z roku 1886.