Punč
Oloupej kůru se dvou pěkných pomorančů a se dvou citronů, ale tak, aby na ni nic bílého nezůstalo, vlož ji do polívečně mísy, nalej pak na to tři čtvrti žejdlíku vyčištěného cukru, přiklop to a postav stranou, svař v osmi žejdlících vody půl druhé libry bílého cukru, seber s něho všechnu pěnu, přidej pak k tomu šťávu ze šesti pomorančů a čtyr citronů, pak butelku jemného jamaiského rumu neb dobrého araku, půl lotu vařicího čaje v půl žejdlíku vody již dříve spařeného a procezeného, přidej pak k tomu ještě vyčištěný cukr, jež jsi byla již dříve upravila i s kůrou pomorančovou, postav to na mírný oheň a míchej tím zvolna, až jest punč hodně vřelý, proceď pak skrze čistý ve vodě omočený a vyždímaný ubrousek do mísy k tomu ustanovené a nalévej do skleníček.
Napsat komentář