Dva mladé králíky čistě omej a na úhledné kousky rozkrájej, dej je do hrnku, nalej na ně studené vody, přistav k ohni a nech dvě minuty povařiti, pak králíky vyndej a vlož je do studené vody. Pak rozpal na kuthánku čtvrt libry másla, rozkrájené králíky z vody vyndej, ubrouskem je osuš a vlož do kuthánku, osol je, přidej k nim kousek zelené petružele, jednu cibuli, do které jsi byla dva řebíčky vtlačila, a nech je tak as malou čtvrt hodiny dusiti, pak přidej bílé omáčky a trochu polívky z drůbeže aneb hovězí polívky a nech to zvolna do měkka vařiti, při čemž však musíš pilně pěnu a mastnotu sbírati, pak maso vyber, vlož do jiného kuthánku, a omáčku, je-li řídká, nech ještě svařiti, pak do omáčky přidej čtyry rozkloktané žloutky, šťávu z jednoho citronu, pak skrze husté sejtko ji protlač, přidej dvě plné lžíce uvařených žampionů a dvě lžíce smrží, urovnej maso na mísu s polej připravenou omáčkou.

Bílou omáčku při prav takto: Rozpusť na kuthánku kus másla, přidej dvě měchačky mouky a nech to zpěniti, pak poznenáhla přílévej tolik masité polívky, až se z toho stane přehoustlá omáčka, při čemž však musíš neustále míchati, pak k tomu přidej cibuli, do které jsi byla řebíček vtlačila, trochu petruželové nati, kousek citronové kůry a několik zrnek pepře a nech čtvrt hodiny vařit a pak skrze sejtko ji proceď. Tuto omáčku můžeš též upotřebit k zadělávaným kuřatům a telecímu masu.

Tip Makové panenky: bezkonkurenční králík na smetaně