Morák (též candát nebo šíl). Tato ryba jest z nejchutnějších a nejoblíbenějších. Zejména za předkrm se hodí výborně. Když jsi rybu očistila, trhni ji a vnitřnosti z ní vyndej. Ploutve však všechny nech při rybě v celosti. Pak ji opatrně vlož do parní pánve, v níž jest už vroucí solená voda, aby se v páře vařila. Anebo ji dej do obyčejné pánve na ryby vroucí solenou vodou naplněné. Vaří se asi 1/2 hodiny; ale dej dobrý pozor, aby se nerozsypala. Vařenou rybu polož na obdélnou mísu opatrně v té poloze, jako kdyby plovala, a polii ji máslem. Kolem krášli mísu brambůrkami malými a zelenou petrželkou. Též můžeš hřbet ryby vyzdobiti zelenou petrželí. Do omáčníku dej k ní uškvařené, chutné čerstvé máslo.