Recept na nadívaného kapra.

Vykuchej pěkného jikrného kapra, žluč a střívka z jiker vyndej, jikry vlož do hrnku, nalej na ně vody a šťávu z jednoho citronu, nech to asi pět minut vařit a pak je vyndej. Utři na misce čtvrt libry másla, přidej k tomu jednu v mléce namočenou a vymačkanou žemličku, dvě míchaná vejce, usekané vařené jikry, šest žloutků, trochu tlučeného květu a malounko tlučeného pepře, osol to a dobře promíchej; naplíí tím pak vykuchaného kapra a sešij ho. Vymaž pekáček hodně máslem, vlož do něho na koláčky nakrájenou cibuli, polož na ni kapra, poklaď ho kousky čerstvého másla, nech ho péci a ku konci ho posyp očištěnými a na drobno nakrájenými sardelemi a nech do zlatova upéci, musíš ho však vypečenou šťávou polévati. Chceš-li, můžeš dáti do nádivky místo obyčejného též máslo sardelové a na másle dušené drobně usekané žampiony neb lanýže.