Recept na rybí aspik – kupř. kapr v aspiku.

Dej na kuthan kus másla, přidej na koláčky nakrájenou mrkev, petružel, cibuli a celer, kousek zázvoru,, citrónové kůry a dymiánu, tři stroužky česneku, nekolik- zrnek pepře a nového koření, šest hřebíčků a trochu soli vlož do toho rybí hlavu, ocas, šupiny a kus rybího masa. a nech to asi, půl hodiny dusit, dej však pozor, aby se to* nepřipálilo. Nalej na to pak pintu vína a půl koflíku* vinného octa, nech to ještě chvíli vařit, pak to proceď sýtkem do jiné nádoby, učisti rozmačkanými vejci a posléze uprav tak, jako aspik. Tento rosol může se též: rozličně obarviti a užívá se ho k okrašlování na modro- upravených neb marinovaných ryb. Velmi pěknýcb effektů možno docíliti, použije-li se k okrašlování pokrmů různobarevného aspiku