Když jsi byla štiku oškrábala a vyvrhla, vyper ji dobře, trochu nasol a nech takto na chvíli ležeti; za tím uprav máslo sardelové, štiku dobře usuš a od hlavy dolů válečkem trochu na široko stluč, načež po délce hřbetu učiň zářezy ve vzdálenosti na prst široké. Břicho štiky vymaž dobře máslem sardelovým, břišní kůži potom na sebe přelož a štiku na dlouhý máslem potřený pekáč polož; nyní dej v každý zářez na hřbetě sardelové máslo (štika musí zády do výše ležeti) a štiku za častého polévání šťávou zvolna pěkně pec. Není-li štika veliká, peče se celá; je-li ale velmi veliká, uřízne se hlava a ocas a jinde se jich použije; prostředek hřbetu peče se jak ukázáno. Vezme se obyčejně 8—10 lotů (14-17.50 dkg.) sardelí ku máslu, je-li ryba velmi veliká.

Recept z roku 1886.