Vyza chytí se obyčejně na cent těžká a prodává se tudíž na libry jako maso hovězí. Takovýto kus o 4—5 lib. (2—2 1/2 kg.) dej do vařicĺ vody, přidej 1 neb 2 cibule a vař nejméně po 10 minut, poněvadž nebylo by ji lze pro příchuť rybího tuku požívati. Vyndej kus z varu, vyper v studené vodě a napotom pec! Nyní nadělej do kusu špičatým nožem otvory a strč několik kousků očistěných sardelí do nasol to; na pekáč dej máslo, vlož vyzu do něho a pec! Za chvílku natírej ji sardelovým máslem; roztluč na jemno 1 list bobkový s 3 listy šalvěje, smíchej s houskou rozstrouhanou, oblož ji na prst tlustě pečení, pec a často máslem polívej! Takovýto kus může se vždy po 3/4 hodiny zvolna péci.

Recept z roku 1886.