(Staročeský bramborový salát – recept z roku 1904) Na sítě protlačuj uvařené na tvrdo žloutky jakož i mléčí ze slanečkův a vlož obé do mísy; za stálého tření přikapuj k tomu skleničku olivového oleje, potřebný ocet, přidej soli, asi vinnou sklenku hořčice, syrové žloutky a dle potřeby studničné vody, by to nebylo příliš kyselé. Uvařené na tvrdo a rozsekané bílky, na kostky skrájeného slanečka, uvařené, vychladlé a na tenké lístky skrájené brambory smíchej do té protlačeniny, připoj rozstrouhanou cibuli, kapary, promíchej to, urovnej na mísu a po té salát krášli polním salátem, je-li v té době, ančovičkami, úhořem, kaviárem, slanečkem, sekaným vařeným vejcem, hlávkovým salátem, kraby, dle toho, co doba dává, a jak chceš salát míti vzácný. Mísu vyzdob citronovými řízky. Lépe, když bramborový salát leží nejméně den, než se krášlí, na míse.

Hledáte vídeňský bramborový salát nebo bramborový salát podle ČSN?