Bramborový salát
(Staročeský bramborový salát – recept z roku 1904) Na sítě protlačuj uvařené na tvrdo žloutky jakož i mléčí ze slanečkův a vlož obé do mísy; za stálého tření přikapuj k tomu skleničku olivového oleje, potřebný ocet, přidej soli, asi vinnou sklenku hořčice, syrové žloutky a dle potřeby studničné vody, by to nebylo příliš kyselé. Uvařené na tvrdo a rozsekané bílky, na kostky skrájeného slanečka, uvařené, vychladlé a na tenké lístky skrájené brambory smíchej do té protlačeniny, připoj rozstrouhanou cibuli, kapary, promíchej to, urovnej na mísu a po té salát krášli polním salátem, je-li v té době, ančovičkami, úhořem, kaviárem, slanečkem, sekaným vařeným vejcem, hlávkovým salátem, kraby, dle toho, co doba dává, a jak chceš salát míti vzácný. Mísu vyzdob citronovými řízky. Lépe, když bramborový salát leží nejméně den, než se krášlí, na míse.
Hledáte vídeňský bramborový salát nebo bramborový salát podle ČSN?
Napsat komentář