Kilo vepřového masa z mladého vepříka (nejlépe z tak zvané svíčkové nebo krkovičky, není-li příliš prorostlá) se useká ne příliš’ drobně a promíchá všehochutí a solí. Lupeny zelné spaří se, aby byly podajné, sekaninou se pomažou a sbalí. Urovnají se do pekáče, posypou cukrem a upekou v prudké troubě, aby nevysmahly. Na to se složí doprostřed mísy, polijí šťávou, jež se z nich vypekla a obloží kapustou, která se upravuje následovně:
Dvě nebo tři vyprané kapusty rozkrojí se na 4 díly, dají se do studené vody vařit a když změknou, sesekají se jako špenát. Na máslo dá se učervenati cibulka, přidá se k ní vařečka mouky, trochu strouhané že- mličky, a když se to zapění, přimíchá se k tomu ta kapusta, kousek cukru, květ a všehochuť, podlévá se hovězí polévkou a nechá dusit. Nesmí býti příliš řídká.