Malé selátko vezme se mezi kolena, při čemž se drží za přední nožičky a bodne se ostrým špičatým nožem směrem k levé nožičce dovnitř. Je ihned mrtvo. Pak se potře vyteklou krví, posype drobně tlučenou bed- nářskou smolou, opaří vařící vodou a očistí. Rozpáře se na bříšku, vnitřnosti a brzlíček se vyndají, otvor u ocásku se vyřízne a střívko vytáhne, též mandličky na stehénkách musí se odstraniti. Nožičky pod tlapkami se uříznou, selátko se vypere, nasolí, do vnitř se dá trochu kmínu a bud chleba neb houska. Též jablky může se vyplniti. Pak se zašpejlí, i nožičky se zašpejlí, jak přední, tak zadní. Otvorem až k hubičce provleče se vařečka, a selátko položí se přes pekáč, aby leželo jen ve vzduchu. Do pekáče nalije se trochu vody. Než se dá selátko do trouby, hodně se propíchá. Peče se z počátku zvolna, pak prudčeji a potírá se často rozpuštěným novým máslem, smíšeným‘ s pivem. Když se dopéká, má býti trouba hodné horká, aby kůžička na něm zhnědla. Při krájeni odřízne se nejprve hlavička u samého krčku, na to se oddělí kýtky, uřízne se tak zvaný „šlús“, na to se kejtky uříznou po délce, silný kraj uprostřed krájí se na krátko, tenčí strana na délku, na to se plece odejmou, vyndá se zevnitř chléb či co jiného tam bylo, zadeček se rozpůlí, z každé polovice udělají se tři díly a když • se to urovnává na mísu, dá se hlavička do prostřed£a ostatní dílky kladou se okolo.