Selátko v rosolu
Selátko se rozkrájí, kejtky nechají se však celé, též plecka a hlavička. Zadeček může se jen na půl přeříznout. Složí se do čistého šatu, zaváže, aby zůstalo bílé, pak se dá do slané vody vařit i s tím šatem. K tomu se přidá telecí nožička, koření, cibule, celer, petržel a nechá se vařit, až je měkké. Pak se vyridá a vystydlé na menší kousky rozkrájí. Do polévky se přidá Ve litru octa, trochu bílého vína, citrónová šťáva a nechá se ještě chvíli vařiti. Pak se to procedí, na vrch se dá sníh z jednoho bílku, nechá se opět povařit, aby se ssedlina učistila, na to se selátko urovná na mísu, posype na nudličky krájenou citrónovou korou, uči- štěným rosolem polije a nechá stydnouti. Může se dáti hned po polévce na tabuli a ozdobiti růžičkami z malých cibulek. Špička se z nich odřízne, lupénky od sebe se oddělí a pokapou řepovou šťávou.
Napsat komentář