Recept na vepřové maso se šípkovou omáčkou. Vepřové maso dá se vařiti do slané vody, které se dá jen tolik, kolik má býti omáčky. K němu se přidá pár zrnek koření, všehochuť, skořicový květ a cibule. Když jest maso zpola vařené, vyndá se, přileje se do omáčky 1/e litru (půl žejdlíka) vína, několik lžic octa neb citrónové šťávy, a pak bud šípková zavařenina nebo šípek sušený (který se dříve uvaří a rozetře), zapraží se řídce jíškou, povaří a na maso procedí. Na to se připojí kus cukru, citrónová kůra a nechá se tak dlouho vařit, až maso změkne. Do této šípkové omáčky může se též maso dříve na tři dni naložiti do jalovce, pak nabude chuti jako „divoké“.

Tip: Šípková omáčka: 7 osvědčených receptů na šípkovou omáčku