Hořčice jemná recept. Dej do čistého hrnku jednu cibuli na koláčky rozkrájenou, dva spárky česneku, čtyry bobkové lístky, nalej na to dva žejdlíky vinného octa, dobře to přiklop a nech tak do druhého dne státi, přistav to pak k ohni a nech to několikráte var přejíti. Utluč zatím v moždiři osm lotů jemného hořčicového zrní, prosej je skrze husté sýto po kuthanu a nalej pak naň  přecezený vařící ocet, při čemž však musíš neustále míchati, aby se žmolky nedělaly.

Přimíchej k tomu ještě deset lotů tlučeného cukru, několik utlučených řebíčků, půl kvintlíku utlučené prosáté skořice a míchej tím, až to úplně vychladne. Kdyby to bylo tuze husté, tedy přidej trochu svařeného octa, nesmí to ale býti hustší nežli zapražená omáčka; nalej to pak do sklenic, obvaž to navlhčeným měchýřem a uschovej v chladném místě; za tři neděle můžeš jí upotřebiti.

Maková panenka: výroba domácí hořčice