Omej pěkné, stejné, malé okurky v čerstvé vodě, otři je pak čistým šatem, vlož je pak do hlubokého kuthanu, osol je a hodně je promíchej a nech je tak celou noc státi, pak je opět čistým šatem osuš, urovnej je do kuthanu a nalej na ně tolik dobrého, svařeného a opět vychladlého vinného octa, aby byly okurky zcela kryty, přikrej je papírem a nech je opět do druhého dne státi, druhého dne ocet s nich slej, svař jej a nalej vychladlý na okurky a nech opět do druhého dne státi.

Tetího dne opakuj totéž, čtvrtý den pak svař čerstvý vinný ocet s trochem soli, přidej k tomu trochu celého pepře, několik řebíčků a trochu nového koření, urovnej pak okurky do sklenice a přidej k nim trochu kopru na kousky rozkrájeného, trochu višňového listí a malounko kmínu, nalej na ně svařený vychladlý ocet, obvaž pak sklenice nalhčeným měchýřem a nech je deset minut v páře vařiti, uschovej pak sklenice v chladném místě. Takto upravené okurky vydrží celý rok.