Recept na šípkovou zavařeninu – šípková marmeláda. Šípek nesmí býti přezrálý. Přeřízne se na půl a jadérka nožem se vyndají, pak se každé zvlášť ve vodě opere, šípek nechá se pár dní leželi, aby změkl, jadérka se osuší a může se jich užívali upražených a roztlučených jako přísady ke kávě, ale jen málo.

Uleželé šípky se rozmíchají, prolisují žíněným sítem a dají do velikého hrnku. Slupky mohou se ještě vodou promíchat! a zvlášť do nádoby procediti. Na půl kila šípkové kaše utluče se 38 deka cukru, se šípkem promíchá, a nechá kynouti, při čemž se tím často zamíchá. Když již nekyne, uloží se do hliněné nebo skleněné nádoby.

Druhá šťáva ze šípku dá se vařiti, vývar se dírkovanou lžící. sbírá, čistá šťáva osladí se cukrem (na 1 Vs htru šťávy 1 kilo cukru) a nechá tak dlouho vařiti, až zhoustne. Vystydlá nalije se do hrnku. Dává se do
každé divoké omáčky, k černé rybě, ale vždy jen málo, neboť je šípek velmi vydatný. Dodává každé omáčce příjemné chuti.

Recept na výbornou šípkovou marmeládu, šípkový kompot, pyré nebo šípkový čaj.