Recept na zavařený angrešt.
Sejmi s pěkného zeleného, ne však docela zralého angreštu stopky a paličky, každé zrno po jedné straně rozřízni a jadérka dřívkem vytlač. Pak angrešt dej do čerstvé vody, přistav k ohni a když zrnka na povrch vyplavou, tedy ho odstav; voda musí býti horká, nesmí se však vařiti.

Pak je pěnovačkou vyber a dej do studené vody vychladnouti. Pak vodu dobře sceď, vysyp angrešt na mísu, polej vyčištěným cukrem a nech do druhého dne státi; pak cukr slej, trochu ho svař, nech v něm angrešt povařit, pěnu seber a nech to opět papírem přikryté přes noc státi. Třetího dne se totéž opakuje; čtvrtého dne svař cukr na čtvrtý stupen, opět v něm angrešt mírně povař, nech prochladnouti, dej do sklenic a po úplném vychladnutí dobře uzavři neb obvaž.