Krupicový závin. V žejdlíku krupice dá se na mísu, na ni se nalije 1 žejdlík kyselé smetany a zamíchá se to. Na jiné míse se utře 7 dkgr. másla se 4 žloutky do pěny. Když jest to řádně utřeno, přimíchá se ta máčená krupice k tomu. Ke konci ze 4 bílků tuhý sníh se lehce k tomu přimíchá. Mezi tím se udělá těsto jako na jiný závin, nechá se chvíli odpočinout, pak se vytáhne, tou hoření nádívkou pomaže, svine a vloží do vymazaného ubrousku a nechá se 1 hodinu ve tvrdé slané vodě vařiti.

Závin krupicový a slaninový

Závin krupicový a slaninový. Hodí se za ozdobu k masu i do polévky. Na 1/3 litru mouky dej 1 vejce, as jako ořech kus másla a vlažnou vodou zadělej z toho těsto. Na vále těsto vypracuj, přiklop je teplou mísou a nech odpočinouti. Na kuthanu usmaž do červena na másle a na kusu skrájené slaniny krupici a nech ji vychladnouti na míse. Na jiném kuthanu uprav na rozpálené slanině vejce míchaná, a to tak, že je buď rozkloktáš a zaliješ smetanou, nebo když jsi vejce nalila, ihned dáš na to také potřebnou smetanu, sůl a něco pepře. Smíchej to všechno, by z toho byla hustá kaše. Nyní vytáhni těsto na ubruse jako na závin tence, posyp je krupicí, na to dej kaši z vajec a slaniny, sekanou petržel zelenou, miluješ-li ji vůbec, sviň to, ubrousek vymaž máslem, posyp moukou, zabal, maž a 1/2 hodiny v páře vař. Pak závin na koláčky skrájej.