Babiččina kynutá štrudle s mákem – recept. Utři čtvrt libry másla, vraz do toho šest celých vajec, hodně to rozmíchej, přidej lžíci tlučeného cukru, něco přes půl žejdlíku dobré smetany, pak dej do toho tolik mouky, aby z toho bylo těsto jako na buchtičky, osol trochu a přidej lžíci dobrého droždí, hodně vařečkou to vytluč a nech skynouti. Potom popraš vál moukou, dej naň skynuté těsto a vyválej je válečkem as na stéblo ztlouští. Dej do žejdlíku tlučeného a v mléce uvařeného máku deset lotů tlučeného cukru, drobounce nakrájenou kůru z půli citronu a z půli pomoranče, smíchej to dobře a rozválené těsto hojně tím namaž, a sviň těsto na štrudli. Vymaž kuthan máslem, vlož do něho štrudli, nech ji skynouti, pomaž ji pak povrchu rozpuštěným máslem a nech upéci. Vyndej ji pak na mísu a posyp tlučeným cukrem.