Recept na tažený závin s jablky. Do neplného 1/i litru teplé vody (horká nesmí býti) dá se rozpustiti 4 deka másla. Na vál se dá půl kila mouky, vrazí se do ní jedno celé vejce, trochu soli a tou vlažnou vodou zadělá se těsto ne příliš tuhé, které se hodně vytluče a vypracuje, až se ruky nechytá.

Udělá se z něho malý bochánek, pomyje se trochu teplou vodou, položí na dřevěný, moukou posypaný talíř, přiklopí vyhřátým kastrolem a nechá odpočinouti. Mezitím se oloupá a na drobno skrouhá větší část jablek, utluče se půl kila cukru, sestrouhá pár mandlí, vypere a osuší se 4 deka malých hrozinek, nakrájí citrónová kůra, utluče též pár zrnek skořicového květu, rozstrouhaji a usmaží se na másle 2 žemle.

Když je vše to upraveno, dá se rozpustiti trochu másla, na stůl se prostře, ubrus, posype se moukou, těsto též se popráší moukou, dá na ubrus, válečkem trochu rozválí, pak se rukou kolem do kola vytáhne volně, aby se neprotrhlo. Silnější okraje se pak uříznou, vytažené těsto pokropí se máslem, posype žemlí, jablky, cukrem, hrozinkami, mandlemi, citrónovou kůrkou a skořicí, pak se ubrus ponenahlu zvedá, při čemž se těsto svinuje. Závin pomaže se máslem a dá na plech do prudké trouby upéci. Pečený se rozkrájí a cukrem posype.