S pěkné hlávky zelní ober svrchní lupeny, na čtyry čtvrtky ji rozkroj, košťál vyřízni, a zkrájej čtvrtky na nudličky. Dej je do hrnku, hodně stlač, nalej na to trochu vody a tolik octa, aby to bylo dostatečně kyselé, osol, přidej trochu kmínu a nech hodinu vařiti. Dej na kuthan kus vepřového neb husího sádla, nech v něm jednu na drobno rozkrájenou cibuli zpěniti, pak do toho dej lžičku bílé mouky a udělej z toho bílou jíšku, hodně rozmíchej, aby nebyly žmolky, pak do toho dej vařené zelí a nech do měkka dusiti. Kdyby to bylo tuze husté, musíš přilíti hovězí polívky. Toto kyselé zelí hodí se k vepřové pečeni, ku klobásům, jitrničkám, jelítkům, koroptvím, bažantům. Na tentýž spůsob připravuje se nakládané kyselé zelí, jen že ovšem není tak chutné jako z čerstvých hlávek.