Očisť pěkné karfiol a nech jej co možná ve větších kouskách, poněvadž to mnohem úhlednéji vypadá. Dej jej do hrnce, vlej na něj s polovicí vody a s polovicí mléka, čímž stane se bílým a jemnějším, trochu soli a kousek čerstvého másla a nech jej as dvacet minut vařiti. Musíš však dáti pozor, aby příliš nezměknul a se nerozsypal. Pak rozstrouhej do žejdlíku studené hovězí polívky pět žloutků, přidej dvě lžíce bílé mouky, přilej trochu odvárky, v níž karfiol byl se vařil, vytlač do toho šťávu z citronu, pak postav hrneček s omáčkou do kuthanu, naplněného vařící vodou a míchej omáčkou, až zhoustne, nesmí se však vařit. Nyní karfiol úhledné na mísu urovnej a omáčku naň vlej. Obložiti můžeš karfiol telecími koteletky aneb uvařenou studenou šunkou.