Obyčejně dusí se toliko mladá mrkev, stará mrkev však vaří se, a k tomu třeba ji očistiti, vyprati, rovněž na krátké hrubé nudle rozkrájeti, dáti ji do velkého hrnce se solí, novým kořením a pepřem (obé roztlučené) a nalíti na ni vody. Zatím dá se kus tuku aneb másla do kuthánku, k tomu 1 lžíci zelené, nasekané petržele; když se to na ohni napění, přidá se tolik mouky, jak potřebí jíšky k zapražení. Když mrkev změkne, zapraží se a zcela se uvaří. Lze přidati také trochu cukru, aneb máme-li polovici hrubě rozkrájené mrkve v hrnci, dá se na ně buď tučné maso skopové aneb vepřové, přidá se na ně druhá polovice mrkve a svaří se obé na měkko. Koření a jíška zůstávají stejné.

Recept z roku 1886.