Naložené zelí
Ober z pěkných zelných hlávek vrchní lupeny, rozkroj hlávky a vyřízni koštály, rozkrouhej pak zelí na kruhadle, prostři velký čistý šat, vlož naň rozkrouhané zelí a osol je, totiž na každou kopu velkých tvrdých hlávek, dej vždy půl druhé libry soli, čtyry loty koprového zrní a též tolik přebraného kmínu, promíchej to dobře.
Pokrej pak dno čistě vymytého dubového sudu čistým zeleným lupením, vlož pak do něho vrstvu nakrouhaného zelí, stluč je dřevěnou palicí, dej opět zelí a stluč opět palicí, opakuj to, až jest soudek plný, dej povrch opět lupeny, přikrej pak sud čistým bílým šatem, vlož naň dobře přiléhající víčko, na toto pak dej těžký, čistě umytý kamen.
Když zelí silně kyselinou zavání a povrchu se pěna utvoří, k čemuž času asi tří neděl zapotřebí (dříve se to státi nesmí), tedy s něho šťávu seber, kamení však nesundavej, pokud povrch všechnu šťávu čistým šatem nevysušíš, pak s něho kamení a vše ostatní sejmi, umej to čistě v čerstvé vodě, přikrej to pak na tentýž spůsob jako dříve uvedeno, nalej na to tolik čerstvé vody, aby bylo zelí zcela kryto.
Chceš-li naložené zelí k potřebě ubrati, tedy jest nejlíp, když je prsty povrchu stejné seškrabeš, tak aby zelí opět zcela ploché zůstalo a žádné důlky se nenadělaly, omej pak opět vše a přikrej vždy na tentýž spůsob; uhledíš-li zelí takto v čistotě, tedy potrvá až do nového.
Napsat komentář