Štěrbák (endivie)
Vezmi osm neb deset kusů pěkného žlutého štěrbáku, jehož vnitřní lístky nesmí býti nahnilé neb od hlemejžďů ohryzlé, ober z něho zevní zelené lístky, žluté lístky vyper a na kousky je rozkrájej, čistě vyper, vodu z nich vytlač, pak uvař v slané vodě, tak abys je jako špenát v rukou snadno mohla rozmačkati. Nyní vodu se štěrbáku sceď, nech jej vychladnout a na drobounko rozsekej. Rozpusť na a kuthanu kus čerstvého másla, usmaž v něm půl na drobno rozkrájené cibule do žlutava, dej do toho rozsekaný štěrbák a nech jej tak dlouho dusit, až zhoustne; pak přilej dva koflíky dobré smetany, osol, přidej půl lžičky tlučeného cukru a trochu tlučeného květu. Pak to nech ještě as čtvrt hodiny dusiti, přimíchej kus čerstvého másla as jako vejce do toho a vyndej pak na mísu. Obložiti jej můžeš rozličnou smaženinou. Štěrbák je velmi chutné a vzácné vařivo a hodí se též za výborný salát.
Napsat komentář