Spař pěkné listy zelné v solné vodě pouze napolo, vyřízni z nich žilky tak, aby z každé polovice listu stal se závitek; srdéčka z hlávek zelných a 1/2 libry (1/4 kg.) mladého masa vepřového s trochem soli dej vařiti, nech dále 6 lotů rejže, když se čistě vypere, v hovězí polévce dusiti, avšak pouze z pola na měkko a nikoli příliš polívkovitě. Když maso se srdéčky zelnými změkne, sceď je a rozsekej na drobno, dej na mísu, rejži k tomu, dále 1 v soli rozetřený strouček česneku a pepře a rozmíchej náležitě. Nyní naplň tím každý list, sviň a obvaž nití. Pak dej do hrnce z polovice dobrého syrového zelí, polož závitek na ně, na to dej opět zelí a svař! Je-li zelí měkké, polož závitky do kuthanu na kus másla a nech pokryté na horkém místě státi; zelí se nyní zapraží, paprikou aneb pepřem okoření, upraží a závitky obloží.

Recept z roku 1886.