Dušený bažant
Nech bažanta šest neb osm dni i s peřím na vzduchu viseti, pak jej oškubej, čistě jej vyber, opal čmýří, vyper jej, obvaž slaninou a vlož jej do kuthanu, dej pod něho něco cibule, jeden bobkový list, několik jalovců a několik pepřů, kousek celého zázvoru a trochu soli, přilej čtvrt žejdlíku dobré hovězí polívky a čtvrt žejdlíku dobrého rýnského vína. Dej pak kuthan do horké trouby a nech bažanta dusiti do měkka, musíš jej však častěji polévati omáčkou, v níž se dusí; jeli bažant mladý, tedy třeba jej toliko pět čtvrtí hodin dusiti; uprav k němu následovní omáčku: Dej do kuthanu šest žloutků, přidej k tomu tři lžíce bílého vína, šest na drobno rozkrájených šalotek, tři na drobno rozkrájené sardele, dva loty másla a třetinu nakrájené kůry z jednoho citronu, a vše dohromady hodně utři, nalej na to pak čtvrt žejdlíku hodně silné polívky, nejlíp polívky, v niž jsi starou slepici byla vařila, a míchej tím na ohni tak dlouho, až se to začne vařiti; přiceď do toho pak šťávu z jednoho citronu, přilej k tomu šťávu, v níž jsi bažanta byla dusila, trochu ji osol a nech chvíli po vařiti, pak omáčkou touto bažanta polej a nes na stůl.
Napsat komentář