Drštková polévka – recept.

Dršťky se operou, posypou moukou, v ní dobře vymnou, vyperou ve studené vodě, pak se v soli vymnou, opět vyperou, poté se spaří a pak zase ve studené vodě vyperou a dají se vařiti. Za půl hodiny vodu slijeme, na dršťky nalijeme čistou, studenou vodu, osolíme a uvaříme je do měkka.

Mezi vařením přidáme k dršťkám na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a uzené maso. Měkké dršťky nakrájíme na nudličky a uzené maso na kostečky. Procezenou polévku zahustíme žlutou jíškou, přidáme do ni kousek se solí utřeného česneku, pepř, majoránku, strouhaný zázvor, sekanou petrželku, nakrájené dršťky, uzené maso a polévku ještě dobře povaříme.

Drštková polévka – Rozpočet pro 5 osob: 1/2 kg drštěk – sůl – 8 dkg zeleniny – 6 dkg másla – 8 dkg mouky – 2 zrnka pepře – strouhaného zázvoru na špičku kulatého nože – 1 stroužek (malý) česneku – sůl, petržel, majorán – 12 dkg uzeného masa