Játrová polévka
Játrová polévka – recept na polévku z telecích jater.
Opraná telecí játra zbavíme blan a nakrájíme je na stejné kousky. V kastrole usmažíme na másle na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí, celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem. Do usmaženého vložíme připravená telecí játra a necháme je malou chvíli smažiti. Pak je zalijeme osolenou vařící vodou na polévku a udusíme vše do měkka (asi 10 minut).
Pak odstraníme z udušených jater koření, načež je umeleme i se zeleninou na masovém strojku neb jen usekáme a vložíme do polévky, kterou zahustíme žlutou jíškou a dobře povaříme. Polévku okořeníme tluč. pepřem, nalijeme ji do mléka s umíchaným žloutkem a podáváme k ní sněhový neb i jiný svítek.
Před podáváním zamícháme do polévky v mléce žloutek tak. že syrové mléko se žloutkem nejdříve umícháme v polévkové míse, načež stále míchajíce přilijeme hotovou horkou polévku. Tímto způsobem se nám mléko se žloutkem nikdy v polévce nesrazí.
Rozpočet pro 5 osob: 10 dkg jater – 3 dkg másla – 8 dkg zeleniny – 3 dkg cibule – 3 zrnka pepře – 1 zrnko nového koření – malý bobkový list – 4 dkg másla – 6 dkg mouky – 1/8 l mléka – 1 žloutek – sůl.
Napsat komentář