Ovarová polévka – recept. 

V osolené vodě s nakrájenou zeleninou a cibulí povaříme očištěnou vepřovou hlavu (bez mozečku). Měkkou hlavu vyndáme a do polévky, stále míchajíce, zavaříme krupici. Nebo vložíme do polévky zvlášť udušené kroupy. Před podáváním přidáme zelenou sekanou petrželku, okořeníme ji tlučeným pepřem a podáváme.

Vepřovou hlavu upravíme na mísu a podáváme k ní ustrouhaný křen, nebo kdo rád s hořčicí a chlebem, aneb kyselý křen s jablky.

Ovarová polévka – recept. Rozpočet pro 5 osob: 2 I vody – sůl – 10 dkg zeleniny – 3 dkg cibule – 1/2 vepřové hlavy – 2 dkg krupice neb dušené krupky – (2 ½ dkg krup – ½ dkg másla a 3/8 l polévky z hlavy) – zelená petržel – tlučený pepř.