Polévka z vepřového masa – recept.

V osolené vodě povaříme na nudličky nakrájenou všechnu zeleninu (celer, mrkev, petržel, pórek a spařenou kapustu). V kastrole na másle neb sádle usmažíme si drobně nakrájenou cibulku, do ní vložíme na menší kousky nakrájené vepřové maso, osolíme a udusíme do měkka. Pak maso usekáme nebo na masovém strojku umeleme a dáme do zeleninové polévky.

Zvlášť si upravíme z másla a mouky žlutou jíšku, zředíme ji polévkou, vložíme do ostatní polévky a dobře vše povaříme. Před podáváním si umícháme v polévkové míse mléko se žloutkem, načež stále míchajíce přilijeme polévku, okořeníme ji sekanou zelenou petrželkou a podáváme.

K polévce můžeme podávati některý svítek nebo do ní zamícháme zvlášť udušené krupky.

Polévka z vepřového masa – Rozpočet pro 5 osob: 1 3/8 l vody – sůl – 12 dkg zeleniny – 2 dkg másla neb sádla – 3 dkg cibule – 30 dkg vepřového ramínka neb bůčku. — Jíška: 2 dkg másla – 2 dkg mouky – 1/8 l mléka – 1 žloutek – zelená petržel – 2 ½ dkg krupek – 1/2 dkg másla.