Při polévkách vodových jest nejdůležitější jíška
Jíška budiž vždy připravena z dobrého tuku, nejlépe másla nebo loje a mouky prosáté. Je nutno, aby měla určitý stupeň barvy, podle toho, do které polévky se vkládá. Dříve než jíšku vložíme do polévky, zředíme ji však vodou neb zeleninovým odvarem a důkladně ji povaříme. Každá polévka s jíškou má se nechati nejméně 1/2 hodiny povařiti, pak jest nejen chutná, ale také lehce stravitelná a výživná.
Rozeznáváme tři stupně jíšky:
- I. stupeň: jíška barvy světležluté.
- II. stupeň: jíška barvy žluté.
- III. stupeň: jíška barvy červené.
Jíšku I. stupně vkládáme do polévek ze zeleniny.
Jíšku II. stupně vkládáme do polévek luštěninových.
Jíšku III. stupně vkládáme do polévek kořeněných, jako jest kmínová, bramborová a pod.
Napsat komentář