Jíška budiž vždy připravena z dobrého tuku, nejlépe másla nebo loje a mouky prosáté. Je nutno, aby měla určitý stupeň barvy, podle toho, do které polévky se vkládá. Dříve než jíšku vložíme do polévky, zředíme ji však vodou neb zeleninovým odvarem a důkladně ji povaříme. Každá polévka s jíškou má se nechati nejméně 1/2 hodiny povařiti, pak jest nejen chutná, ale také lehce stravitelná a výživná.

Rozeznáváme tři stupně jíšky:

  • I. stupeň: jíška barvy světležluté.
  • II. stupeň: jíška barvy žluté.
  • III. stupeň: jíška barvy červené.

Jíšku I. stupně vkládáme do polévek ze zeleniny.

Jíšku II. stupně vkládáme do polévek luštěninových.

Jíšku III. stupně vkládáme do polévek kořeněných, jako jest kmínová, bramborová a pod.