Recept na vepřovou kýtu na víně. Vepřová kýta se odkoží, sádla zbaví, málo nasolí a nechá pár dní ležet na koření, tymiánu, bobku, jalovci, při čemž se často obrací. Pak se vypere, slaninou protáhne, nasolí a při pečení se vepřová kýta červeným vínem polévá. Když vepřové pustí šťávu, podlije se vodou. Pečená vepřová kýta nakrájí se na tenké plátky, šťávou polije, a dá se k ní jakýkoliv kompot, nejlépe z čerstvých švestek.

Kompot z čerstvých švestek:
Dají se vařit tři díly octa, jeden díl vína a skořicový květ. Když jest to ve varu, vhodí se tam švestky a nechají tak dlouho, až pustí šťávu, načež se vyndají. K omáčce přidá se cukr (na tři litry octa jedno kilo cukru) a nechá se tak dlouho vařit, až zhoustne. Když vystydla, švestky se do ní hodí, hrnec ováže se papírem a dá do studená. Tak se kompot uchová a je trvalý.