Guláš
Hovězí guláš od babičky.
Kilogram šťavnatého hovězího masa od žeber se na kostky nakrájí, posolí a dusí s usekanou cibulí na másle; k tomu se přidá v kousku plátna zavázaný kmín. Po půl hodině popráší se moukou, omáčka se promíchá a chvíli svaří. Než se dá na mísu, vyndá se kmín a obloží se usmaženými zemáky.
Jiný recept na guláš
Přední neb zadní hovězí nebo vepřové maso se nakrájí na kousky, k němu se přidá 30 gramů (2 loty) másla neb vyškvařeného hovězího loje, rozkrájí se jedna velká neb půl druhé malé cibule, která se s mastným nechá rozpařit, maso nasekané se do cibulky vloží, opepří a tak dlouho pod pokličkou dusí, až cibulka zčervená a maso změkne; mělo-li by maso zůstati suché, přilije se vody neb hovězí polévky. Maso se pak vloží opatrně na zvláštní talíř; do omáčky se přidá lžíce mouky, zamíchá se tím, chvíli se na kamnech dusí a na maso procedí; obyčejně se přidávají rozmíchané zemáky
Napsat komentář