Skopová kýta dušená
Pěknou vyleželou skopovou kýtu omej a sklepej. Rozkrájej na nudličky uvařený jazyk uzený, slaninu a malé zelené naložené okurky, utři jemně několik spárků česneku, přidej k tomu soli a tlučeného bílého pepře, dobře to promíchej, obal v tom pak vše nakrájené, dělej špičatým nožem hodně hluboké otvory do kýty, vždy na prst zšíři jeden od druhého, klaď pak do nich střídavě vždy kousek jazyku, slaniny a okurky, tak až je tím kýta zcela prostrkána. Dej na kuthánek nakrájený celer, petružel, mrkev a cibuli, dva řebíčky, několik zrnek nového koření, několik pepřů, kousek dymianu, dva bobkové lístky, osol kýtu a vlož ji do upravené zeleniny, polej ji rozehřátým máslem, přiklop přiměřenou pokličkou, zalep těstem, tak aby para odcházeti nemohla, nech pak kýtu na mírném ohni dvě neb půl třetí hodiny dusiti, an za tento čas musí kýta úplně zkřehnouti, pak kýtu pozorně vyndej, na ostatní přilej půl žejdlíku vína, nech to zrychla svařiti, proceď pak omáčku do mísečky aneb na kýtu, a nes na stůl.
Napsat komentář