Tag archives for domácí máslo
Výroba másla
Čím více smetany dá se najednou do přiměřených máselnic ke stloukání, tím pěknější a chutnější máslo dostaneme a tím dříve se i máslo utluče. Záhodno je, zvláště když máslo na…
Zelené máslo
Recept na zelené máslo. Utři na misce půl libry čerstvě tlučeného másla se třemi tvrdými žloutky a jednou neb dvěma lžícemi špenátové barvy; pak dej máslo do stříkanky a protlač…
Žluté máslo
Recept na žluté máslo. Nech ve smetaně rozpustiti trochu šafránu a proceď to; pak utři půl libry čerstvě tlučeného másla se třemi tvrdými, hezky žlutými žloutky a tou šafránovou smetanou…
Hořčičné máslo
Recept na hořčičné máslo. Utři půl libry čerstvého másla s třemi tvrdými žloutky a třemi lžícemi umleté hořčice, osol to, trochu opepři a dej do studeného místa. Místo hořčice mohou…
Bylinkové máslo
Recept na výrobu domácího bylinkového másla. Utři půl libry čerstvého másla, osol a přidej k němu trochu usekané petružele, pažitky, kerblíku, estragonu a řeřichy ; bylinky s máslem dobře dohromady…
Petruželové máslo
Recept na petruželové máslo. Na půl libry čerstvého másla vezmi dvě lžíce usekané zelené petruželky, šťávu z jednoho citronu, štipec květu a trochu soli, dobře vše promíchej a ulož máslo…
Anglické máslo
Recept na anglické máslo. Utluč v hmoždíři tři tvrdé žloutky se dvěma očištěnými sardelkami, lžičkou usekaných kaprlí, pažitky a estragonu, pak přidej lžíci francouzské hořčice, trochu octa, soli a pepře,…
Sardelové máslo
Recept na sardelové máslo Očisť dvě unce sardelí, kůstky vyber a sardele se štipcem papriky v hmoždíři na kasičku utluč; pak to utři na čistém prkénku s půl librou čerstvého…