Tag archives for zavářky a vložky do polévek
Polívka s knedlíčky ze šunky
Utři čtvrt libry čerstvého másla, až se zpění, přidej k tomu tři celá vejce a tři žloutky, jedno po druhém, trochu to osol, okořeň to trochem květu, přidej kus libové,…
Polívka s jaternými knedlíčky
Ostrouhej kůrku ze čtyr velkých žemliček, spodek z nich odkroj, pak žemličky rozkrájej na tenké řízky, vlož je do hlíněného kuthanu a vlej na ně žejdlík mléka a nech je…
Polívka s knedlíčky z bramborů
Uvař čtyry velké moučnatě brambory, oloupej je a rozstrouhej na struhadle. Rozdělej čtyry loty másla až se zpění, dej do ného něco na drobno rozsekané zelené petružele, celé vejce, tři…
Polívka s knedlíčky masitými
Vezmi půl libry upečeného bílého telecího masa, rozkrájej je na drobné kousky, přidej k tomu dvě ostrouhané, v mléce rozmočené žemličky, jež taktéž na drobno rozkrájej, dej všechno do moždíře…
Polívka ze třených knedlíčků krupičných
Babiččin recept na polívku ze třených knedlíčků krupičných. Utři šest lotů másla, až se zpění, vraz do toho čtyry vejce jedno po druhém, pak přidej žejdlík krupice a dobře to…
Polívka s knedlíčky z bramborů
Uvař čtyry velké moučnatě brambory, oloupej je a rozstrouhej na struhadle. Rozdělej čtyry loty másla až se zpění, dej do ného něco na drobno rozsekané zelené petružele, celé vejce, tři…
Polívka se svítkem z jater
Utři půl libry čerstvého másla, až se zpění, rozdělej do toho deset žloutků, jeden po druhém, a rozmíchej v tom libru sestrouhaných a skrze drátové sejtko procezených telecích jater, osol…
Polívka se svítkem žemlovým
Rozkrájej žemličku na drobně kostky, nalij na ni trochu smetany, aby změkla, rozkloktej v hrnečku tři celá vejce a jeden žloutek, dej do toho trochu tlučeného květu, přidej k tomu…
Polívka se svítkem z hovězího masa
Rozsekej uvařené hovězí maso na drobno, vezmi cibuli a petružel a taktéž na drobno je rozkrájej, dej pak na rendlík kousek sádla a všechno rozkrájené do něho vlož, nech to…
Polívka se svítkem moučným
Vezmi čtvrt libry másla, hodně je utři, vraz do ného dvě celá vejce a čtyry žloutky, hodně to rozkloktej, přidej tolik mouky, až je to husté jako na kapaninku, přidej…