Recept na husu v kroupách a v omáčce. 42 deka prostředních krup se dá vařiti na kastrol. Na polo pečená starší husa rozdělí se na dva díly, jeden nechá se déle péci, druhý dá se vařiti ku kroupám. Přidá se k tomu trochu sádla a šťávy, která se z husy vypekla, a málo se podlévá, až je docela měkká. Dává se na tabuli jako dosytek. Druhá polovina husy, když se upeče, rozkrájí se na malé kousky, nalije se na ni krápět šťávy a vody, trochu octa, přidá se cibule, do níž se zapíchnou 4 hřebíčky, kousek cukru, citrónová kůra; může se přiliti též trošku vína, pak se omáčka zapraží jíškou, zasype strouhaným chlebem, nechá se po- vařit, až zhoustne, načež se na husu přecedí. Dají se k ní rozkrájené brambory. Tímto způsobem mohou se zadělati zbytky husy neb zbytky skopové pečeně.