Krupovka. Uvař větší kroupy do měkka ve slané vodě; pak k nim zamíchej kousek másla čerstvého, na 1/3 litru krup asi 8—10 dkgr., a tři to pilně, až jsou kroupy hodně šlemovité. Po té je protlačuj sítem na mísu, vlij do hrnku, přidej hovězí polévky dle potřeby a zakloktej smetanou se žloutky. Na 3 litry polévky 4—6 žloutků a na každý žloutek čítej lžíci smetany. Na stůl se to podává v kávových koflíkách a k ní čtvrtky citronové. Krupovka se vaří pouze v kamenných nádobách, jelikož by nabyla v železných šedé barvy.

Krupovka II.

Na 120 gr. hovězího masa od ocasu čítá se 1 kilo 120 gr. telecího masa z kýty, jedna slepice a 5 litrů vody. To se vaří a čistě opěňuje. Když asi 3 vary přešly, procedí se polévka skrze čistý šat, maso se na novo vypere a dá do té procezené polévky zase vařiti. Když se to vaří, přisype se do toho 560 or. krup, připojí 1 mrkev, 14 celeru, 1 petržel a 1 pór. Nyní všechno se vaří asi 3 hodiny na mírném žáru.

Po té se odstaví hrnek, opěníme polévku, sebéřeme mastnotu a prolijeme ji skrze síto, načež ji patřičně osolíme. Kdyby byla krupovka příliš tuhá, rozředí se polévkou čistou dle potřeby. Může se též zakloktati žloutky a smetanou, ale je i bez nich výtečná. Podává se jako předešlá. Díl krup a trochu krupovky rozřediti můžeme jinou polévkou, maso ze slepice rozkrájíme do ní a dáme jindy na stůl. Z masa telecího můžeme rozličné sekaniny upraviti.