Recept na pečenou kachnu podle tradičního receptu našich babiček.

Dobře očištěnou a vykuchanou kachnu omej ve studené vodě, povrchu i uvnitř kachnu nasol, vysyp ji uvnitř trochem přebraného kmínu, vlož ji na pekáč, podlej trochem vody, dej kachnu do trouby a nech pozvolna péci; pak ji obrať, polévej ji začasté vypečenou šťávou, pak sádlo slej a nech kachnu na prudkém ohni do hnědá dopéci. Pakliže mezi pečením kůžičku na hřbetě a pod křídly vidličkou propichuješ, sádlo se lépe vypeče a kůžička zkřehne a stane se chutnější. Ke kachně se obyčejně dávají knedlíky se zelím, aneb pouze dušené zelí, avšak různě upravené brambory jsou též dobré.

Pečenou kachnu tedy buď se zelím a knedlíky podávej, aneb ji oblož vařenými, pečenými aneb smaženými brambory, polej trochu šťávou a na zvláštní misce podej buď vinnou huspeninu, pomerančovou marmeládu aneb naložené višně. Můžeš kachnu též kaštany nadíti a obložiti bramborovými kroketkami.

Stejně jako pečená kachna též husa se dělá.

Pečená kachna – zhlédni povinně též recept na pečenou kachnu s kmínem od Makové panenky, kde rovněž recept na červené zelí neb kyselé zelí nalezneš.

Výroba domácího kysaného zelí též v jiném receptu může ti přijít vhod.