Křídla, krk i s hlavou, nohy, žaludek a srdce se nejprvé dobře očistí a vypere a obyčejně s hovězím masem vaří, poněvadž takto nabudeš silné polévky k zadělávání. Zatím, co se drobečky vaří, dej na rendlík aneb do hrnce 2 malé celery dobře očištěné a vyprané, nalej na to dobré silné polévky a nech celery na polo svařiti se; zatím udělej bledou jíšku, nalej na ni čisté polévky z masa, promíchej a nech vařiti. Omáčka nesmí býti hustá. Drobečky, když byly se na měkko uvařily, rozkrájej na malé kousky, rovněž tak srdce a žaludek, vlož do omáčky již hotové, celer rozkrájej na koláčky as na prst tlusté, přidej je ku drobečkům do omáčky, nech řádně svařiti; napotom uprav drobečky na mísu, koláčky celerové, jež se nerozmačkaly překrájej v polovici a rozlož vůkol zadělávaného. Drobečky husí upravují se také s paprikou, jako kuřata s paprikou, aneb s nudlemi; někdy také s dušenou rýží.

Recept z roku 1886.