Candát s holandskou omáčkou
Candát s holandskou omáčkou. Candát (šíl) se oškrábe, vnitřnosti se z něho vyndají, očistí se a nasolí. V soli se nechá několik hodin ležeti, načež se vloží do studené vody a vypere se, až všechna špína zmizí. Do pánve na ryby dá se voda, do níž se nakape asi lžíce octa, osolí se, a když už je vroucí, vloží se tam candát, jehož ploutve se vkusně urovnaly, by vyvstaly, a nechá se v tom 1/4 hodiny vařiti. Mezi tím pozorně se obrátí jednou na druhou stranu. Pak se odstaví ke kraji do té chvíle, než se předkládá. Tu se na mísu celá ryba opatrně a úhledně položí na bříško, ploutvemi vzhůru, jak ji vídáme plouti, a pomaže se rozpuštěným máslem, aby nabyla lesku. S jedné strany udělá se půlvěnec z petrželky zelené, s druhé z brambůrek uvařených. K rybě dává se holandská omáčka v omáčníku. (Viz omáčky.)
Napsat komentář