Pečené selátko. Čistě vyper selátko, odřízní kloubky, nasol je a vykmínuj, ale jen uvnitř, a vyplň volně bříško houskou nebo chlebem v kusech, namazaným máslem a namočeným v hovězí polévce; bříško pak se zašije a sele protáhne se špejlem dlouhým od doleních nožiček až k hlavě. Pak se položí na pekáč na ploché dřevo, by se peklo ve vzduchu, na počátku nožičkami vzhůru, a potírá se pivem, polévkou a máslem. Když se obrátí, dají se kornoutky z papíru na ouška, by se nespálila, a potírá se znova pivem, polévkou a máslem. Když je krájíš,

nejdříve usekni mu hlavu, pak rozsekni po délce ve dvě půle a krájej úhledné kousky na mísu. Někdo uvnitř potírá sele pepřem a maže je slaninou při pečení. Poznámka. Jakmile se selátko upeče, musí se ihned u krčku naříznouti, by pára vyšla a kurčička nezvlhla.