Vezmi 6—8 prostředních zemáků, vyper a na měkko vař; zatím dá se mouka na vál, asi co vařené brambory vydají! Brambory, jsou-li měkké, narychlo oloupej a tak horké do mouky dej, nasol a válečkem řádně zpracuj; potom seber těsto z válu nožem a rukama řádně zdělej. Nyní se krájejí od celku kousky, uhněť podlouhle, vykrájej kousky a dělej z toho malé nudle jako jitrničky. Zatím vař ve velkém hrnci vodu se solí, a když varem klokotá, zavař hotové nudle a častěji opatrně sběračkou povznášej, aby na dně se neuložily; i když jsou všecky na vrchu, dají se do sýta nad mísu a studená voda se naleje. Zatím dej kus másla na kuthánek a rozpusť; je-li hodně horké, dej do toho 2 lžíce prostřední krupice a smaž; když krupice sežloutla, dej do ní bramborové nudle a smaž je pěkně za častého obracení. Nebo když se nudle bramborové do vody vařiti daly, nech zatím v hrnéčku máslo řádně ohřáti; jsou-li nudle hotovy, vyndej je sběračkou, uprav na mísu, posyp cukrem na jemno roztlučeným, polij horkým máslem a hned předkládej.

Recept z roku 1886.