Hovězí polívka z bramborů
Uvař tři brambory prostřední velikosti, oloupej, nech je vystydnout a rozstrouhej je. Rozkrájej půl žemličky a usmaž ji do žlutava. Pak uvař tři vejce na tvrdo, oloupej je, vyber žloutky a přidej k ostatnímu a vše dohromady jemně utluč. Dej to pak do hrnce, nalej na to tři žejdlíky hovězí polívky a nech to hodinu vařiti, pak to proceď a vylej do polívkové mísy. Do této polívky můžeš dáti buď knedlíčky z bramborů aneb pavézky z mozečku, kteréž takto připrav: Vezmi mozeček, vyper jej a ober z ného všechny žilky. Rozstrouhej cibuli a zpeň ji na rendlíčku na sádle, přidej mozeček, trochu tlučeného pepře a osol to. Pak to na kašičku svař. Omoč v mléce žemličku na lístky nakrájenou, potři lístky tyto tou kašíčkou, vlož je pak po dvou na sebe a omáčej je v rozkloktaných vejcích, obal je pak v strouhané žemličce a usmaž je v rozpáleném másle do žlutava. Na tentýž způsob můžeš udělat pavézky z míchaných vajec, vezmeš-li na místo mozečku míchaná vejce.
Napsat komentář