4 tvrdé žemličky rozstrouhej a dej do hrnce, nalej na to 1 žejdlík mléka a nech na chvíli máčet dajíc ještě 4 loty (7 dkg.) rozpuštěného másla, kůru
citronovou, trochu soli, cukru a 3 celá vejce. To vše rozkloktej, přilej posléze ještě 1/2 žejdlíka (0.17 lit.) mléka a promíchej, načež přimíchej 1 lib. (1/2 kg.) černých otrhaných třešní. Nyní natři formu dobře máslem, posyp žemličkou; vlej do ní hmotu, a upec zvolna pěkně do červena; na to vyklop, cukrem posyp a předkládej! Také z višní upravuje se pokrm ten takto, přidá se jen ještě roztlučená skořice a hřebíček co koření.

Recept z roku 1886.

Tip: co takhle jablková žemlovka od Makové panenky?