Recept na zeleninový nákyp. Očištěnou kapustu, mrkev, celer, brukev, květák ve slané vodě uvaříme do měkka. Měkkou vychladlou zeleninu nakrájíme na malé kostky. V kastrole povaříme v mléce sůl s máslem, načež přisypeme mouku a na plotně umícháme husté těstíčko a dáme vychladnouti. Do studeného těstíčka zamícháme žloutky, přidáme připravenou zeleninu a tuhý sníh z bílků.

Ohnivzdornou nákypovou formu vymažeme máslem, naplníme směsí, povrchu pokropíme máslem a v mírně vyto­pené troubě pečeme 25 minut. Před podáváním posypeme zeleninový nákyp strouhaným parmezánským sýrem a ozdobíme zelenou petrželkou.

Zeleninový nákyp – rozpočet pro 5 osob: 60 dkg zeleniny (kapusty, mrkve, brukve, celeru, květáku) – sůl – 1/4 mléka – 7 dkg másla – 10 dkg mouky – 4 žloutky – ze 4 bílků sníh – 4 dkg másla na formu a pokropení – 2 dkg parmezánu – zelená petržel na zdobení.