Archives for DRŮBEŽ - Page 3
Vařený kapoun s omáčkou
Dej do hrnce vodu, trochu vína, několik koláčků citronu, trochu květu a soli, uvař v tom kapouna do měkka, jejž jsi byla dobře vykuchala s sklepala. Dej do jiného hrnku kus…
Kuřata se slanečkem
Vyper dvě kuřatka, uvař je napolo v hovězí polívce, pak je vyndej a nech vychladnouti. Zatím ober a rozkrájej slanečka na podlouhlé nudličky, tak jako slaninu, a protáhni jím kuřata…
Dušená kuřátka po francouzsku
Ocisť a vykuchej dvě neb tři kuřata, úhledně slaninou je protáhni, osol uvnitř i zvenčí a nech je takto čtvrt hodiny státi. Dej na dno kuthanu tenké lístky slaniny, několik…
Kuřata rejží nadívaná
Vykuchej tři neb čtyry kuřata pozorně, aby se kůže neroztrhla, čistě je omej a kůži na prsíčkách podeber, pak je přiklop a postav stranou. Vyper ve vlažné vodě půl libry…
Zadělaná kuřata s karfiolem
Nech v kuthanu rozejíti kousek nového másla, přidej k tomu tři lžíce mouky a nech ji v másle zpěníti, nalej na to pak dobré hovězí polívky a tři lžíce smetany,…
Dušená kuřátka s kyselou omáčkou
Vykuchej čistě kuřátka a dej je do studené vody. Dej na kuthan kousek másla, cibuli řebíčkem prostrkanou a kousek mrkve, nalej na to hovězí polívku a osol. Vyndej kuřátka ze…
Dušená kuřata s hnědou omáčkou
Očisť a vykuchej čtyry kuřata, omej je, uvnitř vysol a dej do nich kousek čerstvého másla, na prsou natři je zlehka šťávou z citronu, kouskem slaniny je obvaž, pak do…
Husí krev
Dej na kuthan asi čtvrt libry dobrého husího sádla, a nech v něm jednu rozkrájenou cibuli chvíli škvařiti, nalej pak do toho čerstvou husí krev, kteráž nesmí býti sražena, osol…
Husí játra s omáčkou
Dej pěkná játra z krmené husy do půl žejdlíku vody, přidej kousek nakrájené cibule, několik celých řebíčků, osol to a nech čtvrt hodiny vařiti, pak slej omastek, asi lžičku ho…
Dušená husí játra
Vyper čistě husí játra, jež jsi právě byla z husy vybrala, vlej na ně teplé mléko a posyp je tlučeným pepřem. Takto nech je celý den státi, druhého dne musíš ale…