Archives for MASO - Page 7
Vepřová ve víně naložená
Vepřová ve víně naložená. Vepřové maso z kýty zbav kůže, sádla, nasol a vlož do kamenné nebo porculánové nádoby hluboké. Nakrájej na 1 kýtu 2 cibule, 1 mrkev, kořínek petržele,…
Krocan
Krocan. Očištěného krocana osol a dej na plotnu na 14 deka másla udusiti a pak teprve jej v troubě peč za pilného polévání šťavou. Vole krocana se nadívá. Též se…
Krocan s nádivkou z husích jater
Krocan s nádivkou z husích jater. Utři 12 dkgr. másla, 6 dkgr. housky v bílém víně namočené a 3 celá vejce, 40 dkgr. buď vepřového nebo telecího masa umletého a…
Pečená kachna
Pečená kachna. Kachna se oškube, vypaří, vykuchá, dobře vypere, nasolí, uvnitř kmínem a solí natře, upraví špejly a ve vlastním tuku se peče za stálého polívání. Komu libo, může kmín…
Nadívaná kachna
Nadívaná kachna. Kachna se oškube, napaří, opálí, kůže u hřbetu po délce kachny se nařízne a pozorně s ní stáhne, by zůstala celistvou. U všech kloubův okončetin se uřízne. Maso…
Pečená husa
Pečená husa. Husa se očistí, jako kachna upraví, osolí, kmínem uvnitř natře a lžicí vody podleje. Při pečení často se podlívá. Do mladých husiček dává se dovnitř houska nebo kus…
Paštika z husích jater III.
Pěkná tučná husí játra se odžilkují. Polovička jich se pak prolisuje, druhý díl nařezá se na úhledné kousky a prostrká lanýži. Do prolisovaných přidají se 4 žloutky, 7 dkgr. másla,…
Vepřová kýta na divoko
Vepřová kýta na divoko. Vepřovou kýtu pokmínuj ne mnoho a dej na rozhřáté máslo a kus slaniny péci a podlij ji trochu polévkou. Zvlášť do hrnku dej vařit kus cibule,…
Vepřové maso na pivě
Vepřové maso na pivě. Vepřové maso z plece nebo z krkovičky se rozseká na úhledné kousky a nasolí se. Na kůthan dá se 1 díl vody, 2 díly piva, trochu…
Vepřová kýta na způsob zvěřiny
Vepřová kýta na způsob zvěřiny. Kýta se ožilkuje, zbaví omastku, nasolí a naloží se na dva dni s jalovcem. Pak se čistě omyje, protáhne slaninou a peče se na cibuli…