Archives for OCTY
Koprový ocet
Koprový ocet - recept. Vrcholíky kopru se uřežou, pokud jsou zelené, operou, dají do velké sklenice, polijí dobrým octem, zaváží a postaví na slunce. Po nějakém čase klade se kopr…
Jablečný ocet
Jablečný ocet - babiččin recept: Jablečný ocet upravuje se z dobrého i špatného, ze zeleného neb i shnilého ovoce, a je výborný jak pro domácnost tak i v prodeji. Nejlepší jablečný…
Citronový ocet
Recept na ocet citrónový. Oloupej a okrájej kůru ze čtyř citronů, rozkrájej ji pak na malé kostky, dej do láhve, nalej na ni kvart dobrého octa, nech asi deset dní…
Malinový ocet
Recept na malinový ocet. Na pintu pěkných zralých malin nalej půl druhého kvartu vinného octa a nech to dobře přikryté týden nepohnutě stát; potom ocet proceď skrze čisté plátno do…
Fialkový ocet
Recept na fialkový ocet. Dej do skleněné láhve koflík otrhaného fialkového* květu, nalej naň kvart vinného octa a nech to čtrnáct dní na slunci státi; pak to čistým plátnem proceď…
Kořenný ocet
Recept na výrobu octa kořenného. Dej do láhve trochu čerstvého estragonu, dymiánu,. melisy a pažitky, několik bobkových listů a šalotek, několik hřebíčků, trochu celého pepře, tři muškátové ořechy, kousek rozkrájené…
Bylinkový ocet
Recept na bylinkový ocet. Do jednoho kvartu octa dej hrst nevypraných estragonových lístků, přidej k tomu trochu soli, dva lusky papriky, několik šalotek, trochu kerblíku, trochu bezového kvetu a několik…
Estragonový ocet
Recept na estragonový ocet. Hrsť čerstvě natrhaných, nevypraných estragonových lístků dej do skleněné láhve, nalej na ně asi kvart dobrého vinného octa a nech láhev dobře uzavřenou čtrnáct dní na…